Diafragma scherptediepte

Met het diafragma kan je de scherptediepte bepalen in een foto. Bij het instellen van een groot diafragma krijgen we een wazige achtergrond en bij het instellen van een klein diafragma krijgen we alles scherp. We nemen als voorbeeld 2 batterijen.

groot diafragma klein diafragma voor scherp
Foto 1 Klein diafragma                               Foto 2 Groot diafragma

Op foto 1 zie je dat beide batterijen scherp goed zichtbaar zijn. Dit is gedaan door de camera in te stellen op de Av stand (diafragmastand) en het diafragmanummer hoog te zetten. Dit diafragma nummer is het f nummer. Spreken we in de fotografie over ‘f’ dan spreken we dus over diafragma. Een hoger f nummer staat gelijk aan een kleinere diafragmaopening. Een lager f nummer staat gelijk aan een grotere diafragmaopening. Een hoog diafragma nummer is handig als je een geheel op de foto wilt zetten, zoals een groep mensen.

Op foto 2 zie je dat alleen de voorste batterij goed zichtbaar is, de achterste valt een beetje weg qua scherpte. Dit is gedaan door een laag f nummer te nemen. We hebben hierbij scherpgesteld op de voorste batterij. Als we scherp stellen op de achterste batterij met hetzelfde f nummer krijg je het resultaat van Foto 3. Een laag f nummer is handig als je een detail van een geheel wilt weergeven, bijvoorbeeld een tak van een boom, zonder dat de boom afleid van het geheel.

klein diafragma achter scherp
Foto 3