Inleiding digitale spiegelreflex

Wat kun je allemaal doen met een spiegelreflex? Je leest het in deze cursus.

Een gewone fotocamera kennen we allemaal wel, je zet hem aan, drukt op de ontspanner en de foto is genomen. Alles gaat volautomatisch. Je hoeft alleen zelf te bepalen wat je op de foto wilt hebben.Met een digitale spiegelreflex (dSLR) kan je veel meer bepalen.

Door het instellen van het diafragma kan je bepalen welk deel van de foto je scherp wilt hebben, bijvoorbeeld als je een rij mensen hebt kan je scherpstellen op 1 persoon en de rest vaag op de achtergrond zetten. Hierdoor komt de aandacht bij die ene persoon.

Door het instellen van de sluitertijd kan je ook bepalen hoelang er licht op de foto moet vallen. Meer licht geeft een heldere foto, alleen de kans op beweging is groter. Een spiegelreflex heeft een sluiter en een sensor. Als de sluiter open staat registreert de sensor alles wat je door de camera ziet. Des te langer deze dus open staat des te meer licht er op kan vallen. Alleen als je sluiter een seconde openstaat kan de persoon die je fotografeert bewogen hebben. Hierdoor komt hij er niet scherp op te staan.

Objectieven

Een voordeel van een spiegelreflex ten opzichte van een compactcamera is dat je er verschillende objectieven (lenzen) op kunt zetten. Bij een kitcamera (beginnersset) zit vaak een 18-55mm objectief. Dit is een groothoek (18) tot normaal beeld objectief. Er zijn ook zoom objectieven verkrijgbaar, bijvoorbeeld 70-300mm. Als het objectief op 300 mm staat kan je een object flink vergroten. Zo kan je op afstand bijvoorbeeld een vogel fotograferen zonder dat de vogel merkt dat je er bent.