Draadloos netwerk instellen

Tegenwoordig worden er door vele mensen draadloze netwerken gebruikt. Het belangrijkste bij een draadloos netwerk is de beveiliging. In deze cursus zal worden uitgelegd hoe je een draadloos netwerk het beste kunt beveiligen. Als voorbeeld zal ik gebruik maken van de Linksys WRT54G router. Deze router bevat een geïntegreerd draadloos netwerk. De stappen die ik bij deze handleiding hanteer zijn ook van toepassing bij andere routers, echter kunnen de onderdelen die benoemd zijn op een andere plaats staan dan in deze handleiding beschreven.

Stap1
Als eerst zullen wij inloggen op de configuratiepagina van de router, start hiervoor uw browser en typ  het volgende adres in: https://192.168.0.1 (let op! Dit adres kan anders zijn, raadpleeg hiervoor de handleiding van uw router).
In het scherm wat nu verschijnt kunt u inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Wanneer u bent ingelogd op de configuratiepagina klik u bovenaan op de tekst “ wireless “.

Stap2
Wanneer u op wireless heeft geklikt verschijnt er een submenu met verschillende keuzemogelijkheden; Basic wireless settings, Wireless security, Wireless network access, advanced wireless settings. [zie de bovenstaande afbeelding]
De eerste stap is om de basic wireless settings in te stellen.

Bij de wireless network mode kunt u instellen welke netwerken gebruik mogen maken van uw wireless netwerk. Er zijn verschillende standaarden voor draadloze netwerken namelijk de A, B en G standaard. Omdat het lastig is om elke keer te bepalen wat voor standaard uw draadloze netwerk kaart is zetten we de wireless network mode op MIXED.

In het veld Wireless Network Name (SSID) kunt u de naam opgeven voor uw netwerk. Uw wireless channel kunt u ook wijzigen deze staat echter standaard op 1. Onder de wireless channel staat de optie “ wireless SSID “. Deze optie zorgt ervoor dat uw netwerknaam in het bereik van de router te zien is. (bijvoorbeeld: u zit in de tuin met uw laptop en schakelt uw draadloze netwerk in, vervolgens ziet Windows uw netwerk en kunt u automatisch verbinding maken. U heeft dan wel een webkey nodig.)
Mocht u uw broadcast SSID uitzetten, dan dient u bij het toevoegen van een nieuw netwerk de netwerknaam zelf in te vullen.  De opties broadcast SSID betekent eigenlijk “ laat uw netwerk in de omtrek van de router zien “ Het is veiliger om broadcast SSID uit te zetten. Alleen u weet dan de naam van uw netwerk en andere kunnen deze in de omtrek niet zien. Het is alleen wat omslachtiger bij het instellen omdat u de instellingen handmatig moet invoeren.

 

Wees er gerust op dat als uw SSID zichtbaar is mensen niet direct op uw netwerk kunnen, er moet nog altijd een WEBKEY worden ingesteld.

Stap3
We zijn nu op punt aangekomen dat we de webkey gaan instellen. Een webkey is een beveiliging voor uw netwerk. Het is te vergelijken met het inloggen op een computer. Als u deze opstart moet u ook een gebruikersnaam en wachtwoord instellen (mits dit is ingesteld).

Op de configuratiepagina klikt u bovenaan op het tabblad “ wireless “ gevolgd door het sub-tabblad “ wireless security “. In het scherm wat nu verschijnt  kunt u kiezen uit verschillende beveiligingsmogelijkheden (security mode). U kunt kiezen uit de beveiligingsmogelijkheden “ WEP en WPA “. Voor deze cursus zal ik gebruik maken van een WEP key. (tegenwoordig is het beter om te kiezen voor de WPA key! Kies deze dus, de cursus zal nog aangepast worden)

Onderstaande instellingen moet u daarom toepassen:
Security mode: WEP
Default transmit key: 1
Web Encryption: 128 bits 26 hex digits (hoe ingewikkelder de combinatie, hoe veiliger)
Passphrase: hier kunt u een getal of letter naar keuze invullen, wanneer u op de button generate klikt wordt er automatisch voor u een webkey aangemaakt.

Deze webkey zal vervolgens verschijnen in het vak “ key1 ” Wanneer u deze instellingen hebt gemaakt klikt u onderaan de pagina op save settings

U heeft nu een webkey ingesteld en tot zover is uw netwerk beveiligd. Wat er nu nog moet gebeuren is het instellen van de laptop zodat er gebruik gemaakt kan worden van het draadloze netwerk.

Start uw computer en klik op start gevolgd door instellingen en dan netwerkverbindingen. Klik vervolgens op het icoontje “ draadloze netwerkverbindingen “

Wanneer u ervoor gekozen hebt om uw SSID aan te laten staan (zoals hierboven beschreven staat, ziet u de naam van uw draadloze netwerk staan).

Zie hieronder een voorbeeld:

Wanneer u hiermee verbinding wilt maken klikt u dubbel op de netwerknaam. Vervolgens zal er een scherm verschijnen waar u uw webkey moet invullen. Deze webkey heeft u een stap terug gemaakt. Vul deze key in. (let op hoofd en kleine letters). Vervolgens klikt u op verbinding maken.

Binnen enkele seconden zal er een melding verschijnen naast de klok met “ er is nu verbinding met : de naam van het netwerk “.

Wanneer het SSID is verborgen dient u het draadloze netwerk zelf in te stellen. (het netwerk is immers niet in de lucht zichtbaar, door het uitschakelen van het SSID). Om dit voor elkaar te krijgen klikt u weer op start ->instellingen -> draadloze netwerkverbindingen. Klik in het tabblad algemeen op de button “ draadloze netwerken “.
In het venster wat nu verschijnt klik u aan de linkerkant op “ geavanceerde instellingen wijzigen “. In het volgende venster wat nu verschijnt klikt u op het tabblad “ draadloze netwerken “. Hier klikt u onderaan op de button “ toevoegen “. In het venster dat nu komt kunt u de gegevens van het draadloze netwerk instellen.

Maak gebruik van de volgende instellingen:
Netwerknaam: de naam van uw netwerk
Netwervertificatie: Open
Gegevenscodering: WEP
Netwerksleutel: hier moet u de webkey invullen die u in de voorgaande stap heeft gemaakt.
Bevestig de netwerksleutel: nogmaals de webkey invullen.
Sleutelindex: 1

Klik vervolgens op ok. Wanneer u de volgende keer uw draadloze netwerkkaart aanzet wordt er automatisch verbinding gemaakt met uw netwerk.