Thuisnetwerk instellen

Tegenwoordig is het steeds makkelijker om tussen twee computers bestanden uit te wisselen of via meerdere computers te printen op één printer. Ook moeten alle computers in huis gebruik kunnen maken van het internet. Om dit te realiseren maakt men gebruik van een (thuis) netwerk. Bij veel mensen rijst de vraag: Hoe stel ik toch zo’n netwerk in? In deze cursus wordt dit allemaal duidelijk.
Om gelijk goed van start te gaan is het aan te raden om een router aan te schaffen. Een router is een kastje dat de internetverbinding opsplits in (meestal 4) aparte verbindingen. Zo is het dus mogelijk om 4 computers in huis te laten verbinden met het internet (of met elkaar).

Een router ziet er zo uit:

dit is een router
Nadat de router is aangesloten gaan we van start met het instellen van het netwerk!

Stap1
Zorg dat de twee computers verbonden zijn met de router doormiddel van een RJ45 UTP kabel. Gebruik geen crossover kabel. Deze kabel is bedoeld om twee computers rechtstreeks met elkaar te verbinden.

Klik hier voor een voorbeeld van RJ45 CAT5 kabels

Op de achterkant van de router bevinden zich verschillende poorten, n.a. de poorten met de nummers 1 t/m 4 en een poort met daarboven de naam “ wan “.
In de poorten 1 t/m4 kunt u de kabels van de pc kwijt en in de poort wan de kabel die loopt vanaf uw modem naar uw pc. ( in de situatie voordat de router aanwezig was zat de kabel die vanaf de modem kwam in uw pc om zo uw pc van internet te voorzien. In de nieuwe situtatie gaat de kabel die vanaf uw modem komt in de “ wan poort “ van de router. Vervolgens gaat er dan weer een kabel vanaf de poort 1, 2 , 3  of 4 naar uw pc).

Nadat de kabels zijn aangesloten kunt u de computer opstarten. Nadat de computer is opgestart heeft u automatisch een zogenaamd IP-adres van de router gehad. Met dit adres is het mogelijk om te communiceren met andere computers.

In de onderstaande voorbeelden werk ik met de Linksys WRT54G router. Voor andere type routers is de configuratie bijna identiek, echter is de configuratiepagina van elke router anders.
Als eerst gaan we nu de router beveiligen tegen ongewenst gebruik. Vanuit de fabriek staat namelijk een standaard wachtwoord ingesteld op uw router. Dit wachtwoord heeft u nodig wanneer u instellingen van de router gaat wijzigen op de configuratie pagina.

Start uw Browser en typ het volgende adres in : https://192.168.0.1  (dit adres kan overigens verschillen, raadpleeg hiervoor ook de handleiding van uw router).
Er verschijnt nu een scherm waar u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Deze gegevens staan in de installatiehandleiding van uw router. Wanneer u bent ingelogd klikt u rechtsboven op management. Er verschijnt een nieuwe pagina waar links het onderdeel “ local access router “ te vinden is. In dit tekstvak kunt u een eigen wachtwoord invullen. Wanneer u dit heeft gedaan klikt u onderaan op “ save settings “

Wanneer u voortaan inlogd op de configuratiepagina van de router moet u altijd dit wachtwoord gebruiken om in te loggen. Het is bij de meeste routers overigens niet mogelijk om de gebruikersnaam te wijzigen.
Op de configuratiepagina kunt u nog meer zaken naar eigen wens instellen. Let er wel op dat u er zeker van bent wat u doet. Het openzetten van bijvoorbeeld een verkeerde poort kan vervelende gevolgen hebben.
Ook vind u op de configuratiepagina de DHCP instellingen. Als u nog een andere pc aansluit op uw router en u start deze op dan krijgt deze pc automatisch een IP adres van de router. Dit noemt men DHCP. U heeft de mogelijkheid dit uit te schakelen. Het enige nadeel is dan dat u de optie statische IP adressen instelt. Bij statische IP adressen moet u elke PC een eigen IP adres gaan geven voordat deze op het netwerk kan.

Een map en printer delen
We zijn nu toegekomen aan het delen van mappen en printers. Ga hiervoor naar mijn netwerklocaties op het bureaublad en klik daar aan de linkerkant op “ een thuisnetwerk of een klein bedrijfsnetwerk instellen “
Volg onderstaande stappen om alles instellingen juist te configureren.


Klik op volgende


Klik op volgende


Zorg ervoor dat gebroken verbindingen negeert worden. Klik dan op volgende


Kies de opties dat uw computer via een gateway verloopt (de router) en klik op volgende.

 
Hier kunt u een beschrijving van de computer en een computernaam invoeren. Dit is vrij naar keuze.


De werkgroepnaam die u opgeeft moet bij elke pc die u in het netwerk hangt hetzelfde zijn.


Zorg dat u bestands- en printerdeling inschakelt om bestanden en printers te kunnen delen.

 
Er volgt nog een bevestging, klik op volgende.


Uw computer wordt nu ingesteld voor het netwerk. Wanneer dit is voltooid kunt u nog een melding ontvangen dat de computer opnieuw opgestart moet worden. Wanneer deze melding verschijnt klik dan op ” ok ” om de computer opnieuw op te laten starten.

Voer deze stappen ook uit op de andere computers die zich in uw netwerk bevinden.

We gaan nu beginnen met het delen van een map. Bij Windows XP staat er standaard een mapje “ gedeelde documenten “ (wanneer u de wizard thuisnetwerk heeft gebruikt).  In dit mapje kunt u alle documenten slepen waarvan u wilt dat deze gedeeld kunnen worden met andere gebruikers. Let er wel op dat u niet zomaar alle mappen laat delen. Vertrouwelijke documenten die in een gedeelde map staan kunnen door alle gebruikers die zich in het netwerk bevinden worden gelezen.

De gedeelde documenten map bevind zich bij deze computer.

U kunt ook een bestaande map in mijn documenten delen. Klik hiervoor op de map en kies voor eigenschappen.  Ga vervolgens naar het tabblad delen en kies voor “ deze map delen “.
Klik daarna op OK.

Nadat deze map gedeeld is kunt u op een andere computer controleren of u deze map kunt bereiken. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op deze computer en kies voor verkennen.

Klik aan de linkerkant (boom structuur) op het plusje voor “ mijn netwerklocaties “ gevolgd door het plusje van “ volledig netwerk ” en  “ microsoft netwerk “. Hierna kunt u op de door u aangemaakte netwerknaam klikken en hierna zit u uw computernaam staan. Klik op uw computernaam en u ziet de gedeelde map. De bestanden in de gedeelde map kunt u nu wijzigen.
De gedeelte map die u zojuist bezocht heeft kunt u nu terug vinden bij “ mijn netwerklocaties “.

Een printer delen
Ook is het mogelijk om een printer te delen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de printer en kies voor eigenschappen. Klik op het tabblad delen en klik het bolletje “ deze printer delen “ aan. U kunt eventueel nog een eigen naam opgeven voor de gedeelte printer.
Klik nu op oke.
Het enige wat nu nog rest is het toevoegen van de printer aan de lijst met printers. Klik hiervoor op start, gevolgd door instellingen en dan printers en faxapparaten. Klik links op “ een printer toevoegen  “. Volg de wizard en kies voor een netwerkprinter.  We kiezen voor de optie zoeken naar een gedeelte printer. Vervolgens verschijnt de gedeelde printer en laten we deze installeren op het systeem. (zie onderstaande screenshot)

Mogelijke problemen bij instellen van het netwerk:
Soms komt het voor dat u niet gemachtigd bent om bij een andere computer een gedeelte map te bekijken, dit heeft te maken met de instelling van uw firewall. Als dit gebeurd zorg er dan voor dat u ip adressen in het lokale netwerk vertrouwd, of dat alleen de ip adressen van de computers die verbonden zijn met het netwerk vertrouwd. Om te bepalen wat het ip-adres van uw computer is kunt u klikken op start – instellingen gevolgd door netwerkverbindingen. Klik hier op de LAN-verbinding gevolgd door het tabblad ondersteuning.

Lukt het u toch niet om internet te installeren of bent u bang dat u uw netwerk niet goed kunt beveiligen, schakel dan computerhulp aan huis in. Via Google kunt u computerhulp in de regio vinden.