Korte introductie Powerpoint

In deze cursus zullen we kort de belangrijkste zaken binnen de nieuwe versie van Powerpoint 2007 onder de loep nemen.
Misschien dat bij u de vraag naar boven komt wat Powerpoint nu eigenlijk is en wat ermee gedaan kan worden? Met Powerpoint heeft u de mogelijkheid om diapresentaties te maken. In deze diapresentaties kunt u bijvoorbeeld foto’s of teksten laten zien.

Wanneer u een diapresentatie af heeft kunt u deze doormiddel van Powerpoint ook weer tonen in een zogenaamde diavoorstelling. We komen hier later op terug. In de zakelijke wereld worden presentaties vaak aan een grote groep mensen vertoond. Op de computer waarop Powerpoint is geinstalleerd wordt dan een zogenaamde beamer aangesloten. Een beamer is een apparaat dat het beeld van de computer projecteert op een scherm of muur. Zie hieronder een voorbeeld van een beamer:

We zullen nu beginnen met het opstarten van Powerpoint.

1) Klik op start –> programma’s –> Microsoft Office –> Microsoft Office Powerpoint 2007. Het onderstaande scherm zal naar voren komen.

U ziet in het midden de dia in een orgineel formaat. U kunt tekst toevoegen en plaatjes invoegen in de dia. Het opmaken van de letters werkt hetzelfde als Word. Onder de tab ” start ” vindt u de diverse opmaakmogelijkheden.

Hieronder ziet u een opsomming van de diverse andere tabs binnen Powerpoint 2007

Hierboven ziet u de tab ” invoegen ” waar u afbeeldingen, illustraties, diagrammen etc. kunt toevoegen.

Bij de tab ” ontwerpen ” is het mogelijk om uw presentatie te voorzien van een mooie opmaak. Diverse thema’s zijn aanwezig. Door op het desbetreffende thema te klikken zal de diareeks veranderen in het door u gekozen thema.

Onder de tab “animaties” kunt u aangeven welk effect moet worden ingesteld tussen de dia’s. Als u klikt in een dia tijdens een voorstelling is er dan een bepaald overgangseffect te zien.

Bij “diavoorstelling ” zijn nog enkele wijzigingen door te voeren m.b.t. de overgang van de dia’s. Zo kunt u hier bijvoorbeeld aangegeven hoeveel seconden er tussen de overgang van een dia moeten zitten.

Onder de tab ” controleren ” kunt u spelling van de gebruikte woorden in uw presentatie controleren, eventueel kunt u ook nog opmerkingen bijvoegen door te klikken op de button ” nieuwe opmerking “.

De laatste tab van Powerpoint 2007 is ” beeld ” hier kunt u als u klaar bent de diavoorstelling starten en hand-outs maken. Een hand-out is een geprinte versie van uw presentatie die u kunt geven aan degene die de presentatie bekijken. Deze kunnen zo aantekeningen maken.

2) We gaan weer terug naar de ontwikkeling van de dia’s. Wanneer u de eerste dia klaar heeft kunt u starten met het maken van de tweede dia. U kunt er voor kiezen om precies dezelfde dia te maken maar u kunt ook gebruik maken van enkele standaard opgemaakte dia’s.

Wanneer u klikt op nieuwe dia verschijnt er een overzicht van de verschillende thema’s. Hieruit kunt u een gewenst thema kiezen. U kunt nu zoveel dia’s aanmaken als u wilt. Wanneer u klaar bent klikt u bovenaan op beeld gevolgd door ” diavoorstelling “. De presentatie zal nu starten.

In deze cursus zijn globaal de functies van Powerpoint 2007 beschreven. Wilt u meer informatie over specifieke onderwerpen ga dan terug naar het cursusoverzicht en klik een bepaald onderwerp aan.