Backup maken

In deze cursus gaan we in op het maken van een backup.
We behandelen de verschillende mogelijkheden met de voor -en nadelen en de werking ervan.

De backup maken mogelijkheden

  1. USB stick/ externe harde schijf
  2. Online
  3. DVD/ CD
  4. Op een server

1. USB stick. externe harde schijf

Een USB stick is een USB apparaat met de mogelijkheid om er data op te slaan. Een externe harde schijf is een gewone harde schijf zoals deze ook in de computer zit, alleen dan verbonden via usb. Een externe harde schijf of een USB stick werken hetzelfde, met als verschil dat een usb stick kleiner is en vaak ook minder opslagcapaciteit heeft en vaak langzamer is. Een externe harde schijf heb je in verschillende soorten. Sommige soorten hebben ook een externe voeding nodig, dit is iets om rekening mee te houden voor het geval dat je deze mee wilt nemen.

2. Online

Nieuw is de mogelijkheid om een backup te maken via internet. Je huurt dan ruimte bij een provider. De provider heeft daar servers staan die de bestanden opslaan en veilig bewaren. Op de pc komt een programma. In dit programma kun je aangeven welke bestanden gebackuped moeten worden en in welke regelmaat dit dient te gebeuren. Het voordeel van online backuppen is dat bij bv een brand in uw huis de data veilig opgeslagen staat. Stel dat je een backup hebt op een usb stick en deze stick lag in uw huis, dan is alle data weg.

3. DVD/ CD

Het is ook mogelijk om een backup te maken op een CD of  DVD schijfje. Een cd kan 700 mb aan bestanden opslaan en een DVD 5,6 GB (5600 mb). Het voordeel van DVD’s is dat ze goedkoop in aanschaf zijn en niet veel ruimte innemen om op te bergen. Een nadeel is dat dan DVD een bepaalde levensduur heeft en daarna niet goed meer werkt.

4. Een server

Tegenwoordig zijn computers niet duur meer en kan er voor een paar honderd euro een computer gekocht worden die dienst kan doen als server. Wat is een back-up server precies? Dit is een computer met een grote harde schijf, of meerdere harde schijven. De computer staat ergens in huis, verbonden met het netwerk. Via een gedeelde map kan je vanaf elke pc in huis bij op de server komen. In deze map kan je dan bestanden kopieren, knippen en plakken zoals je normaal op de lokale harde schijf ook werkt. Een complete backup van heel de computer, dus inclusief windows en programma’s, is ook mogelijk naar de server. Het nadeel van een server is dat het meer stroom verbruikt, omdat deze altijd aanstaat en de aanschafprijs vergeleken met een losse harde schijf. Een voordeel is de uitbreidbaarheid en het gebruiksgemak.

De werking

Nu je de methodes hebt gezien heb je misschien een keuze gemaakt voor een methode. Hieronder kort uitgelegd hoe de methodes werken:

1 USB stick/ harde schijf

Doe de usb stick of de kabel van de externe harde schijf in de usb poort van de computer. Hij wort nu automatisch geinstalleerd en verschijnt in het venster. Klik op Map openen. Verschijnt hij niet automatisch? Klik dan op Deze computer en selecteer de erbij gekomen driveletter.
Nu kan je in de geopende map bestanden plakken. Alle bestanden die je hierheen kopiërt zijn nu veilig opgeslagen. Let wel: Als je bestanden ernaartoe knipt verdwijnen ze van de bron. Wil je een backup moet je ze kopiëren.

2 Online backup

De online backup gaan we hier niet in behandelen omdat de provider hier een uitgebreide handleiding bijlevert.

3 DVD/ CD

Start het brandprogramma en selecteer de bestanden die je in de backup wilt hebben. Doe een DVD of CD in de brander en start het branden. Een handleiding voor het branden van een DVD in Windows Vista zal nog volgen.

4 Een server

Typ de naam van de server in met twee backslashes ervoor bij Deze computer of bij Start -> Uitvoeren en druk op enter. We krijgen nu zoiets: \\THUISSERVER

Klik op de gewenste map. Nu kan je bestanden kopiëren en plakken zoals normaal.