Windows XP installeren

Vaak wordt er beweerd dat het (opnieuw) installeren van Microsoft Windows XP een klus is die aan experts overgelaten moet worden. Dit is echter niet waar, wel is het handig als je enige kennis hebt van het besturingssysteem.

In deze korte cursus zal ik u uitleggen hoe u Microsoft Windows XP installeren kunt.

Benodigdheden:
Voor het installeren van Microsoft Windows XP op een computer is niet veel nodig, u dient minimaal over het volgende te beschikken

–    een computer met 350 MHz kloksnelheid
–    64 Mega Byte (MB) werkgeheugen
–    Een harde schijf met een opslagcapaciteit van 3 Giga Byte (3000 MB)

En Microsoft Windows XP zelf natuurlijk

Als u een computer heeft van nog geen enkele jaren oud dan zal het geen enkel probleem zijn om Microsoft Windows XP te installeren. Heeft u echter een computer van tien jaar oud dan doet u er goed aan om de specificaties van uw machine na te kijken.

Het begin
We beginnen met het starten van de computer en stoppen vervolgens de Microsoft Windows XP cd-rom  in de cd of dvd speler van de computer. Als het goed is zal uw computer vragen om op een toets te drukken van cd te starten. (zie afbeelding 1)

 

Afbeelding 1 

Druk op een toets om van de cd te starten. Het setup programma van Windows XP zal nu een aantal bestanden laden die nodig zijn om u bij te kunnen staan tijdens de installatie. Nadat de setup alle benodigde bestanden geladen heeft komt u op een scherm waarin u welkom wordt geheten en krijgt u de keuze uit de volgende opties:
–    Windows XP installeren
–    Windows XP herstellen
–    Het setup programma afsluiten
Afbeelding 2

Wij kiezen voor de eerste optie door op enter te drukken, we gaan immers een nieuwe installatie van Windows XP uitvoeren. Nadat we op enter hebben gedrukt verschijnt er een nieuwe pagina op het scherm. Op deze pagina wordt u gevraag akkoord te gaan met de gebruikersrecht overeenkomt. In deze voorwaarden kunt u lezen wat u wel en niet mag met de software en wat u kunt verwachten van Microsoft, de maker van Windows XP.

 
Afbeelding 3

De gebruiksrechtovereenkomst is een behoorlijke lap tekst en pas niet in z’n geheel op het scherm met het page down toets kunt u naar beneden scrollen om verder te kunnen te lezen.

Om verder te gaan met de installatie moet u de gebruiksrechtovereenkomst accepteren. Dit doet u door op F8 te drukken.

Nadat we op F8 gedrukt hebben wil de setup van Windows XP weten hoe we de ruimte van onze schijf verdeeld willen hebben. U kunt bijvoorbeeld uw harde schijf, de opslageenheid van uw computer verdelen in twee schijven. U kunt dan bijvoorbeeld systeembestanden op het ene deel bewaren en uw documenten op het andere deel. Zo’n deel waar gegevens op kunnen gezet worden noemen we een partitie.

 
Afbeelding 4

Het voordeel van het aanmaken van meerdere partities is dat u verschillende bestanden van elkaar kunt scheiden. Mochten er problemen op de eerste partitie optreden, bijvoorbeeld door een virus dan hebben de bestanden daar op tweede partitie daar waarschijnlijk geen hinder van.

Echter het aanmaken van een partitie kan ook problemen geven. Het is dus niet in elke situatie wensbaar dat u partities aanmaakt. Beter zou het zijn om u computer van een tweede en misschien zelfs een derde harde schijf  te voorzien om de risico’s van gegevens verlies te verspreiden.

In deze handleiding besteden we geen aandacht aan het maken van partities met de Windows setup. We drukken op enter om door te gaan.

In het volgende scherm wordt ons gevraagd om een keuze uit de structuren FAT en NTFS. FAT en NTFS zijn beide een structuur om bestanden op de schijf op te kunnen slaan, een van deze structuren heeft Windows XP nodig om bestanden op de harde schijf van de computer te kunnen opslaan. NTFS is een nieuwere en veiligere structuur om bestanden op te kunnen slaan die met Windows 2000 geïntroduceerd is. FAT is een oude structuur die gebruikt werd in de Windows versies tot en met Windows 98 Tweede Editie. Het aanbrengen van zo’n structuur op een harde schijf noemen we formatteren.

Om nu en in de toekomst gebruik te kunnen maken van de voordelen die NTFS met zich meebrengt kiezen we voor de optie: partitie formatteren als NTFS-bestandssysteem (Snel)
en drukken we op enter. (zie afbeelding 5)

 
Afbeelding 5

Nadat het formatteren is voltooid zal de setup van Windows XP alle bestanden van de cd naar de harde schijf kopiëren en uitpakken die nodig zijn om uw computer te voorzien van Windows XP. De setup zal zelf een hoop werkt verrichten en u op de hoogte houden met een indicatie van de resterende tijd. Ook zal het informatie geven over de verbeteringen en nieuwe mogelijkheden van Windows XP tegenover vorige versies van Windows.

Na ongeveer een half uur, afhankelijk van de snelheid van uw computer heeft de setup weer even uw aandacht nodig. De setup wil van u weten welke landinstellingen u wilt gebruiken, uw naam, eventueel ook uw organisatie, de productcode van Windows XP en de tijdsinstellingen. De productcode vind u waarschijnlijk of bij de meegeleverde handleiding van Windows XP of met een stikker op uw pc geplakt.


Afbeelding 6                               Afbeelding 7a                             Afbeelding 7b
Na het opgeven van de gegevens waar u om gevraagd werd zet de setup zich voort en zal verder gaan met de installatie. Na enkele minuten zal de setup de vraag stellen welke instellingen voor het netwerk u wilt gebruiken als u een netwerkadapter in uw pc bevind. Kies voor de standaard instellingen en klik volgende. Op de volgende pagina wordt u gevraagd een werkgroep te kiezen. Heeft u een netwerk en maakt deze computer daar deel van uit? Dan kunt u hier de naam van de werkgroep of het domein opgeven die u gebruikt voor het netwerk. Heeft u geen netwerk dan kunt u hier een naam verzinnen.

        Afbeelding 8                                 Afbeelding 9

Verder kunt u geen vragen van de setup meer verwachten tijdens het installeren van Windows XP. Als de setup klaar is met de installatie zal de computer opnieuw opstarten en wil de zal de mededeling verschijnen dat Windows de resolutie van het scherm zal aanpassen om door te klikt u op OK. Nu wordt u gevraagd of de tekst na het wijzigen nog goed te lezen is. Indien dit zo is klikt u op OK anders drukt u op annuleren.

 

 
Afbeelding 10

Er zal nu een scherm verschijnen die u met de laatste instellingen helpt zodat Windows XP klaar voor gebruik is.
Microsoft dank u voor de aanschaf van Windows XP. Klik op volgende om door te gaan om de computer te kunnen configureren.

 
Afbeelding 11

De eerste vraag is of u de automatische update functie van Windows XP wilt inschakelen. Omdat Windows niet perfect is en er dagelijks verbeteringen voor dit besturingsysteem beschikbaar gesteld worden raden wij u aan deze functie in te schakelen.

 
Afbeelding 12

OPMERKING: U kunt alleen van deze functie gebruik maken als u over een internetverbinding op deze computer beschikt.

Klik op volgende op door te gaan.

In de volgende stap wordt u gevraagd of uw computer is aangesloten of deel uitmaakt van een netwerk. Indien u dit heeft kiest u voor de eerste optie. Windows past de firewall dan zodanig aan dat verkeer binnen het netwerk wordt toegestaan.

 
Afbeelding 13

U kunt er voor te kiezen om deze instelling over te slaan zodat u de instellingen van uw netwerk straks handmatig kunt instellen als u hier bekend mee bent. Indien u dit wenst klik u op overslaan. Anders klikt u op volgende om door te gaan.

In de volgende stap kunt zicht zelf registreren bij Microsoft als u dit wenst. Met de registratiegegevens houd Microdoft u op de hoogte van de nieuwste producten, productupdates, bijeenkomsten enz. Wenst u dit liever niet klik dan de tweede optie aan en klik op volgende.

 
Afbeelding 14

Nadat u werd gevraagd om Windows XP te registreren bij Microsoft kunt u in het volgende scherm opgeven welke gebruikersaccounts moeten worden aangemaakt. Dit doet u door de namen van de personen op te geven van de gebruikers die met de computer zullen werken.

Wilt u geen gebruik maken van meerdere gebruikers account op de computer of bent u de enige gebruiker, geef dan alleen uw naam op. Er zal alleen voor u een account worden gecreëerd en zal automatisch geladen worden wanneer u de computer inschakelt en
Windows XP geladen is.

Klik op volgende om door te gaan.

 
Afbeelding 15


U heeft nu alle stappen doorlopen en Windows XP is klaar voor gebruik. U wordt op de laatste pagina bedankt door Microsoft. Klik op de knop voltooien om gebruik te maken van uw computer die succesvol is voorzien van Windows XP.

 
Afbeelding 16

Na de aanmelding zal uw computer er uit zien zoals op afbeelding 17. Het startmenu van Windows staat uitgevouwen en er wordt een waarschuwing gegeven over de status van de beveiliging van de computer.

 

 
Afbeelding 17

In het startmenu vindt u alles terug wat u op computer heeft geïnstalleerd onder de knop alle programma’s. Verder bevat het startmenu in het linker gedeelte de door u meest gebruikte programma’s. De rechterkant van het startmenu bevat enkele handige locaties zoals mijn documenten en het onderdeel help en ondersteuning.

Net zoals Windows XP aan raad raden wij u ook aan om als eerste uw computer te voorzien van beveiligingssoftware zoals een virusscanner. Een behoorlijk presterende gratis virusscanner kunt u gebruik maken van het programma AVG van de maker Gisoft.

Na enige tijd zult u in de lichtblauwe balk van onderaan naast de tijd een melding krijgen in een gele ballon met de vraag of u de rondleiding door Windows XP wilt starten. Als u niet bekend bent met het besturingssysteem Windows XP dan raden wij u aan deze te bekijken. U start de rondleiding door op de gele ballon te klikken.  Zie afbeelding 18

 

 
Afbeelding 18